Alles is Aandacht

Lezing en Workshops

"Alles is Aandacht" is een verhaal dat confronteert, inspireert en het publiek aanzet tot actie.
Zeer geschikt voor inspiratiesessies, seminars, netwerkbijeenkomsten, congressen of symposia. Theorie en praktijk gaan hand in hand. Gegarandeerd boordevol herkenbare voorbeelden, inspirerende verhalen en met direct toepasbare tips en inspirerende ideeën.

Lezing:  Alles is Aandacht

Het belang van Aandacht en Focus was nog nooit zo groot. Door de enorm snelle digitale ontwikkelingen, de groeiende hoeveelheid informatie en het overmatig gebruik van social media en smartphones, bevinden wij ons in een ‘aandachtscrisis’. Een ‘crisis’ omdat ons concentratievermogen aantoonbaar afneemt, wij meer stress ervaren en met name jongeren zich in toenemende mate minder gelukkig voelen.

 

Aan de hand van voorbeelden laat ik zien hoe prikkels uit de omgeving onze aandacht steeds meer in beslag nemen. Hoe grote organisaties geld verdienen aan het kapen van onze aandacht en dat het lastig is om die prikkels te weerstaan als je ze niet kent. Op breinniveau laat ik zien wat de negatieve gevolgen hiervan zijn op ons vermogen om geconcentreerd en effectief te werken of aandacht te hebben voor zaken die er echt toe doen.

 

Die gevolgen zijn ook zichtbaar op de werkvloer. Zo zijn we minder productief, maken wij meer fouten en gedragen wij ons onveiliger. Deze inspiratiesessie introduceert op een vlotte manier het belang van aandacht en focus. Doorspekt met veel praktische voorbeelden om  direct toe te passen en effectiever en met meer plezier en energie te gaan werken.

 

De inhoud van de lezing stem ik af op de doelgroep. Afhankelijk van de achtergrond van het publiek kan de focus liggen op:

  • Effectiever werken door bewust te kiezen voor minder afleiding, meer focus en elkaar als collega's hierin te ondersteunen.
  • Veiliger werken. Door meer inzicht in het belang van focus tijdens het werk, de risico's van afleiding en de rol van de omgeving. En vooral: hoe kan ik hier zelf bewuster mee omgaan en hoe kunnen wij als collega's elkaar hier in ondersteunen.
  • Sterker Leiderschap door bewuste aandacht voor het drieluik: Ik - de ander - mijn omgeving.

Workshops

Een workshop duurt max. 2 uur. De inhoud stem ik af op jullie doelstelling. Het aantal deelnemers gaat in overleg.

 

Focus in Bedrijf

In deze workshop gaan wij aan de slag met de belangrijkste oorzaken van afleiding. Wat zijn jouw grootste valkuilen - hoe herken je ze en hoe krijg je het onder controle? Ook leer je het verschil tussen multitasken en multiswitchen kennen. Wanneer is dit nog effectief en wanneer gaat het ten kosten van je effectiviteit? Naast aandacht voor afleiding kijken wij ook naar goede manieren om je concentratie en focus weer te herstellen. 
Wat kun je als bedrijf doen om medewerkers met meer focus te laten werken en hoe kun je elkaar als collega's hierin ondersteunen? 

 

Focus en Veiligheid

Focus en Veiligheid gaan hand in hand. In deze workshop onderzoeken wij met elkaar welke afleidingen jij in je werk tegenkomt en wat de risico's hiervan zijn. Een belangrijk onderdeel hierbij is de aanwezigheid van de mobiele telefoon in een risicovolle omgeving.
Hoe ga je als medewerker en als bedrijf hier op een verstandige manier mee om. Daarnaast onderzoeken hoe wij je als leidinggevende en collega's onderling elkaar kunt helpen om met meer focus je werk te doen en daardoor de veiligheid kunt verhogen.